Το UX έχει γίνει πλέον όπλο του design, καθώς δημιούργησε αμέτρητες νέες προκλήσεις και ήταν ο πυρήνας από όπου ξέσπασαν συζητήσεις σχετικά με τα σχεδιαστικά πρότυπα. Συνεπώς, ενώ οι 10 αρχές περί καλού design του θρύλου Dieter Rams παραμένουν απαραίτητες, παρατηρείται ότι οι παράμετροι άλλαξαν κάπως τα δεδομένα. Παρακάτω βρίσκονται οι ανανεωμένες αρχές του καλού σχεδιασμού:

1. Ο καλός σχεδιασμός είναι διαφανής. Ο φιλικός προς το χρήστη σχεδιασμός υπήρξε το κυρίαρχο παράδειγμα στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή για δεκαετίες και υπάρχει ένας καλός λόγος που συνέβη αυτό: Μειώνει τον περίπλοκο κώδικα σε μια απλή γλώσσα που μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Όμως σήμερα, εν μέσω μιας σειράς παραβιάσεων δεδομένων και αδιαφανών αλγορίθμων που απειλούν το ίδιο το θεμέλιο της δημοκρατίας, οι καταναλωτές έχουν επιφυλάξεις. Σήμερα, οι interaction designers και οι ειδικοί του UX έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και να σκεφτούν πώς να διορθώσουν αυτά τα θέματα με τους κατάλληλους τρόπους. Ο καλός σχεδιασμός πρέπει να είναι αρκετά διαφανής ώστε να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το απόρρητό τους, τις συνήθειες περιήγησής τους και πολλά άλλα.

2. Ο καλός σχεδιασμός εξετάζει ευρείες συνέπειες. Ένα άλλο πρόβλημα προκύπτει με το φιλικό προς τον χρήστη σχεδιασμό: Εστιάζοντας στις άμεσες ανάγκες των χρηστών, συχνά δεν πετυχαίνουν να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Ο καλός σχεδιασμός κυνηγά κάτι περισσότερο από “clicks”. Έχει επίγνωση του ενδεχόμενου αντίκτυπου – είτε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό ή περιβαλλοντικό – και λαμβάνει υπόψη του τον αντίκτυπο αυτό με την πάροδο του χρόνου. Μην ρωτάτε  απλά «πώς μπορούμε», αλλά ρωτήστε «με ποιο κόστος».

3. Ο καλός σχεδιασμός είναι αργός. Τα τελευταία 20 χρόνια, η τεχνολογία είχε αγκαλιάσει τη νοοτροπία του «move fast and break things». Αυτό ήταν καλό όταν το λογισμικό είχε σχετικά μικρό αντίκτυπο στον κόσμο. Σήμερα όμως, διαμορφώνει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, από αυτά που διαβάζουμε, με ποιον βγαίνουμε ραντεβού, μέχρι το πώς ξοδεύουμε χρήματα – και είναι σε μεγάλο βαθμό ρυθμισμένο, για να ωφελεί τις εταιρείες και όχι τους χρήστες. Ο καλός σχεδιασμός απαιτεί χρόνο. Ευνοεί μακροπρόθεσμες λύσεις έναντι γρήγορων διορθώσεων. Όπως το λέει ο σχεδιαστής της Basecamp, Jonas Downey: «Τώρα ήρθε η ώρα να επιβραδύνουμε και να διορθώσουμε αυτό που είναι σπασμένο».

4. Ο καλός σχεδιασμός είναι ειλικρινής. Αυτή είναι μια από τις αρχές του Rams, αλλά αντέχει σε μια εποχή που αφθονούν τα σκοτεινά μοτίβα και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν το UX σαν όπλο. Το Uber είναι το πιο λαμπρό παράδειγμα και η πτώση της εταιρείας από την χάρη της υπογραμμίζει την κοντόφθαλμη προσέγγισή της. Ο καλός σχεδιασμός «δεν κάνει ένα προϊόν πιο καινοτόμο, ισχυρό ή πολύτιμο από ό, τι είναι πραγματικά», γράφει ο Rams. «Δεν επιχειρεί να χειραγωγήσει τον καταναλωτή με υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρηθούν.»

5. Ο καλός σχεδιασμός έχει πολιτική. «Αν δουλεύετε πάνω σε ένα λογισμικό ή σχεδιασμό … εργάζεστε επίσης στην πολιτική.» Αυτή ήταν η δήλωση του Βρετανού σχεδιαστή Richard Pope που έγραψε στα τέλη του 2016 μετά τις αιφνιδιαστικές εκλογές του Donald Trump, αλλά το θέμα παραμένει σχετικό ακόμα και σήμερα. Η πολιτική αφορά την κατανομή της εξουσίας και λίγα πράγματα διανέμουν την εξουσία ευρύτερα και ταχύτερα στον 21ο αιώνα από τον κώδικα και το design. Ο ρόλος του Facebook στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών είναι ένα προφανές παράδειγμα. Ο καλός σχεδιασμός είναι εκ των προτέρων σχετικός με τη δυνατότητά του να διαμορφώσει το πολιτικό τοπίο.

6. Ο καλός σχεδιασμός είναι προσεκτικός με τα συστήματα. Η νοημοσύνη συστημάτων είναι ένας υψηλός όρος για μια σχετικά απλή ιδέα: Όλα είναι συνδεδεμένα και οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές θα πρέπει να σχεδιάζουν τη στρατηγική τους παράλληλα. Τα συστήματα σκέψης, το λεγόμενο «systems thinking» έχουν πάρει ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος και αλληλένδετος. Η πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε την απόσπαση της προσοχής των λεπτομερειών και να διευρύνουμε το οπτικό πεδίο. Προσπαθήστε να δείτε ολόκληρο τον κόσμο ταυτόχρονα και να τον κατανοήσετε. Είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά είτε σχεδιάζετε το σύστημα είτε σχεδιάζεστε από το σύστημα.

7. Ο καλός σχεδιασμός είναι το καλό γράψιμο. Με την άνοδο των chatbots και της UI συνομιλίας, η γραφή είναι συχνά η κύρια διεπαφή μέσω της οποίας οι χρήστες αλληλοεπιδρούν με ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για τους σχεδιαστές. Όσο καλύτερη είναι η γραφή τους, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πουλήσουν μια ιδέα.

8. Ο καλός σχεδιασμός είναι πολύπλευρος. Οι μέρες όπου ένα brand παρουσιάζει μόνο μία ταυτότητα έχουν ξεπεραστεί. Το Emotional Intelligence Agency, μια εταιρεία branding που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε ορισμένα δεδομένα και ανακάλυψε πως κορυφαίες μάρκες, από τη Victoria’s Secret έως την Taco Bell, είχαν τέσσερα φαινομενικά διαφορετικά χαρακτηριστικά: χιούμορ, χρησιμότητα, ομορφιά και έμπνευση. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Σε ένα όλο και πιο πολύπλοκο τοπίο λιανικής, οι εταιρείες πρέπει να υιοθετήσουν πολύπλευρες προσωπικότητες, για να συνδεθούν συναισθηματικά με τους καταναλωτές.

9. Ο καλός σχεδιασμός χρειάζεται ρίσκο. Η Ideo μελέτη σε περισσότερες από 100 εταιρείες σε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης της καινοτομίας και κατέληξε σε έξι βασικές πληροφορίες. Ανάμεσά τους η  αμφισβήτηση του status quo έδειξε να έχει πραγματικά επιχειρηματικά οφέλη. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιθανότητες αποτυχημένης κυκλοφορίας προϊόντων μειώθηκαν κατά 16,67% όταν οι άνθρωποι ένιωθαν άνετα να ενεργούν με αυτονομία.

10. Ο καλός σχεδιασμός είναι για άτομα και μηχανήματα. Ιστορικά, οι υπολογιστές έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους. Όμως, καθώς οι μηχανές αναπτύσσονται πιο έξυπνα και η τεχνητή νοημοσύνη ριζώνει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, οι σχεδιαστές θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν νέο τύπο χρήστη: το υβρίδιο ανθρώπινης μηχανής. Τα υβρίδια μπορούν να κάνουν περισσότερα από ό, τι οποιοδήποτε άτομο ή υπολογιστής θα μπορούσε να πετύχει μόνος του.