Οι παραδοσιακές διαδικασίες ανάπτυξης και σχεδιασμού έχουν αρχίσει να παραδίδουν τη σκυτάλη στο πολυσυζητημένο πλέον Design Thinking, για χάρη μιας περισσότερο ευέλικτης μεθόδου ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών με μοναδική εστίαση στον άνθρωπο.
Ο ορισμός του Design Thinking
Το Design Thinking είναι μια ευέλικτη και ατέρμονη διαδικασία με στόχο την προσέγγιση σχεδιασμού και καινοτομίας που έχει ως επίκεντρο τις επιθυμίες και τις ανάγκες των χρηστών και επιτρέπει στην εταιρεία σας να ελίσσεται καθώς η βιομηχανία αλλάζει και η τεχνολογία εξελίσσεται. Για το Design Thinking δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λυθεί ένα πρόβλημα. Ως εκ τούτου, η μεθοδολογία του Design Thinking ενθαρρύνει την έρευνα, τον πειραματισμό, την παρατήρηση και την καινοτομία σε ένα περιβάλλον που ενισχύει την ποικιλία απόψεων και ιδεών.
Η μέθοδος του Design Thinking σας απαλλάσσει από την παραδοσιακή εταιρική ιεράρχηση για ιδέες και έγκριση τους. Αντ’ αυτού θα έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να συμμετέχουν και να συμβάλουν στην εύρεση λύσεων.
Τα οφέλη και οι στόχοι του Design Thinking
Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του Design Thinking είναι ότι μπορεί να προωθήσει καινοτόμες ιδέες καθώς η ομάδα σας περνάει από φάση έμπνευσης, εύρεση ιδεών – λύσεων (Brainstorming) και υλοποίησης, χρησιμοποιώντας κάθε φάση περισσότερες από μία φορές καθώς αναπτύσσετε νέες ιδέες και εξερευνάτε νέες λύσεις. Ενώ τα περισσότερα πλαίσια και ιδεολογίες χωρίζονται σε βήματα, το Design Thinking δεν προορίζεται να προσεγγιστεί με άκαμπτο και ομαλό τρόπο. Έχετε τη δυνατότητα να μεταβείτε σε οποιοδήποτε κύκλο ή διαδικασία με βάση την κρίση σας μέχρι να πετύχετε τη σωστή λύση και σχεδιασμό που επιθυμείτε.
Καθώς νέες τεχνολογίες γεννιούνται, το Design Thinking γίνεται ένα σημαντικό μέσο μετατροπής αυτών των τεχνολογιών σε υπηρεσίες και προϊόντα φιλικά προς το χρήστη. Η γρήγορη αυτή αλλαγή της τεχνολογίας υποστηρίζεται πλήρως από το Design Thinking και εκλαμβάνεται ως μια θετική προοπτική που υπολογίζει κάθε πιθανότητα, ανεξαρτήτως του πόσο κοινή ή δημιουργική είναι. Αυτή η στάση θα είναι όλο και πιο σημαντική καθώς οι εταιρείες βρίσκουν νέους, αλλά και υπάρχον τρόπους να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών.

Αρχές σχεδιασμού στο Design Thinking
Το Design Thinking χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος είναι φιλικός προς το χρήστη καθώς και για να μετάδοση στους χρήστες με έναν τρόπο διαισθητικό και φυσικό. Υπάρχουν ορισμένες αρχές που καθορίζουν το Design Thinking. Όλες αυτές είναι αρχές πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί η στρατηγική του Design Thinking μιας εταιρείας, και όχι απλές βήμα προς βήμα οδηγίες για την εισαγωγή του σε μια εταιρεία.
- Περίπλοκα προβλήματα: Πρόκειται για μια φράση που έχει αποδοθεί από τους Horst Rittel και Melvin Webber, καθηγητές του Design Thinking στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ,«περίπλοκα προβλήματα» (Wicked Problems) είναι τα κακώς ορισμένα ή τα δύσκολα ζητήματα που έχουν ασαφείς λύσεις και απαιτούν δημιουργική σκέψη ή μη παραδοσιακές στρατηγικές για την επίλυση τους.
- Πολύπλευρη προσέγγιση: Στο Design Thinking δεν υπάρχει μόνο μία, αλλά περισσότερες οπτικές για να εξεταστεί ένα πρόβλημα. Εδώ, αντί να λαμβάνεται υπόψη η επιφανειακή αξία των προβλημάτων, επανεξετάζονται και ερμηνεύονται εκ νέου για την εξεύρεση νέων λύσεων.
- Εστίαση στη λύση: Για το μοντέλο του Design Thinking πρωταρχικός στόχος είναι οι λύσεις ενός προβλήματος, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόησή του, θέτοντας έτσι το πρόβλημα αυτό καθαυτό ως δευτερεύων στόχο.
- Παραγωγικός συλλογισμός: Αυτή η μορφή λογικών συμπερασμάτων ξεκινά με μια παρατήρηση ή με μια σειρά παρατηρήσεων και στη συνέχεια σας ζητά να βρείτε την πιο πιθανή απλή εξήγηση για τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν. Είναι μια σημαντική μέθοδος συλλογισμού που χρησιμοποιείται στο Design Thinking για την αναδιάταξη προβλημάτων ή ιδεών για την εύρεση πολλών τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος ή της ευκαιρίας.
- Κυκλική εξέλιξη προβλήματος και λύσεων: Όταν οι ειδικοί του Design Thinking περιεργάζονται ένα πρόβλημα εξετάζουν τόσο το ίδιο το πρόβλημα αλλά αναζητούν και ιδέες για λύση που θα τους βοηθήσει να βρουν ακόμη περισσότερες ιδέες λύσης.
- Πρωτότυπα και Δοκιμές: Τα ψηφιακά μοντέλα σε υπολογιστή και τα φυσικά πρωτότυπα χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση των απαιτήσεων, οι οποίες μπορεί μερικές φορές να επιτρέψουν στην ομάδα σας να δοκιμάσει, να βελτιώσει και να αξιολογήσει νέες ιδέες.
Η μέθοδος του Design Thinking
Υπάρχουν τέσσερις κύριες φάσεις του Design Thinking τις οποίες μια ομάδα θα διανύσει κατά την ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων. Το Design Thinking προσφέρει μια χαλαρή δομή την οποία μπορείτε να διαμορφώσετε με βάση τις επιχειρηματικές σας ανάγκες και όχι μια συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα.

- Έμπνευση: Αυτή είναι συνήθως η πρώτη φάση κατά την οποία θα πρέπει να προσπαθήσετε να διαχωρίσετε ποιο είναι το πρόβλημα και ποια η ευκαιρία. Θα χρειαστεί να καθορίσετε ποιοι είναι οι στόχοι σας, τα σημεία αναφοράς, κάποια βασικά σημεία επαφής, τις απαιτήσεις, ποιες οι τεχνολογικές ανάγκες και πως λύση ή το προϊόν σας ταιριάζει στην αγορά του κλάδου.
- Ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι αναμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες φάσεις και αρχές του Design Thinking. Η κατανόηση της προοπτικής του πελάτη ή του τελικού χρήστη είναι βασικό συστατικό στο σχεδιασμό λύσεων, προϊόντων ή υπηρεσιών.
- Εύρεση Ιδεών: Αυτή η φάση περιλαμβάνει την ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων ιδεών χρησιμοποιώντας σκέψεις που κινούνται είτε στον ίδιο είτε σε διαφορετικό άξονα. Από τη μια θα υπάρχει η διαφορετική σκέψη, η οποία περιλαμβάνει μια πολυποίκιλη ομάδα ανθρώπων που υποστηρίζουν τη δομημένη ανταλλαγή ιδεών, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχει η κοινή σκέψη, με την οποία προσφέρονται οι καλύτερες ιδέες για να επιλέξετε τη μία που θα ακολουθήσετε.
- Εφαρμογή και πρωτότυπα: Μόλις αναπτύξετε μερικές από τις καλύτερες ιδέες σας, είναι καιρός για να δημιουργήσετε μοντέλα και πρωτότυπα φτιάχνοντας πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να δοκιμαστούν, να αξιολογηθούν και να βελτιωθούν.
Η σημασία της ενσυναίσθησης στο Design Thinking
Η ενσυναίσθηση (Empathy) είναι μία άκρως σημαντική πτυχή του Design Thinking. Με γνώμονα τις επιθυμίες και τις ανάγκες των χρηστών και πελατών μπορείτε να δημιουργήσετε το καλύτερο δυνατό προϊόν ή υπηρεσία (είτε είναι ψηφιακό ή είτε φυσικό). Κινητήριος μοχλός της όλη διαδικασίας θα πρέπει να είναι η κατανόηση του πως μπορείτε να κάνετε την ζωή του χρήστη ευκολότερη ή πως το τελικό προϊόν μπορεί να είναι περισσότερο ευχάριστο, πρακτικότερο, αποτελεσματικότερο ή ευκολότερο στη χρήση. Είναι κάτι περισσότερο από το να εξετάσετε την αισθητική ενός φυσικού προϊόντος και πολύ περισσότερο από το να κατανοήσετε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνολογία, τι επιθυμούν να κερδίσουν από την εμπειρία και πως μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο ουσιαστική εμπειρία για το χρήστη.
Recent Comments